Friday, April 19, 2019

Joel Slotte: Pääsiäinen


Residenssijakson kolmas viikko on lopuillaan pääsiäisen kynnyksellä. Tein lyhyen syrjähypyn Helsinkiin alkuviikosta. Piti käydä erääseen näyttelyyn liittyvässä tapaamisessa ja päättää esitettävistä teoksista. Tapaaminen meni hyvin ja loput päivästä tein kotonani toimistotöitä.

Palattuani tiistaina päivän mittaiselta reissultani menin suoraan työhuoneelleni Pormestarinkadulle maalaamaan. Ensimmäinen maalaus oli jo käytännössä valmis, mutta lisäsin siihen muutamia yksityiskohtia. Olin alun perin suunnitellut maalaavani maalauksen hahmolle otsalle nostetut valkosankaiset aurinkolasit, mutta päätin jättää ajatuksen hautumaan ja ratkaista sen myöhemmin. Siirsin maalauksen lattialle nojaamaan seinää vasten ja keskityin toisen maalauksen jatkamiseen: farkkutakkiin pukeutuneeseen hahmoon, joka tuijottaa melkein katsojaa, vain vähän ohi.

Maalaamisen lisäksi olen tutustunut uudestaan Kokkolaan kävelemällä. Olen pysähtynyt katselemaan teollisuusalueiden myymälöitä, kirpputoreja, lounaskahviloita, omakotitalojen pihoja ja niillä kasvavia jäkäläkuorrutteisia mutta muuten alastomia omenapuita, kerrostalojen pihoja ja betoniastioihin istutettua kanervaa, pihakeinuja, lumen alta paljastuneelle kuivalle nurmikolle aseteltuja muovisia puutarhatuoleja joiden alla on lasipurkki tupakantumpeille, Neristanissa pulua saalistavaa varpushaukkaa, Harrbådan majakkaa, hilseilevää maalia ja Draken residenssin pihalla kulkevia mustavalkoisia kissoja. Olen kuin pesusieni; kaikki nämä vaikutteet imeytyvät minuun ja psyykeni alkaa suodattaa niitä hitaasti ja pikkuhiljaa alan muodostaa suodattuneista ajatuksista kuvia. Kävelyretki Kokkolassa on runsaudensarvi havainnoille.

No comments:

Post a Comment